10 tips om je website snelheid te optimaliseren voor een hoge ranking in Google

website_snelheid_google

10 tips om je website snelheid te optimaliseren voor een hoge ranking in Google

10 tips om je website snelheid te optimaliseren voor een hoge ranking in Google

Google is nog altijd de dominantste zoekmachine ter wereld. Waarom? Omdat het werkt! Het is daarom van groot belang om je website op de eerste pagina van Google te ranken. Er zijn heel wat factoren die deze organische ranking beïnvloeden. De snelheid van je website speelt bijvoorbeeld een enorme rol. Een trage site, daar wacht niemand op. Met deze 10 tips kan je snel schakelen om de snelheid van je website te optimaliseren.

1.         Zorg ervoor dat je website snelheid optimaal is voor mobiele apparaten

De snelheid van je webpagina op mobiele apparaten is cruciaal voor jouw ranking in de zoekresultaten van Google. De laatste jaren surfen meer en meer mensen op internet via hun mobiele apparaat. Op zo’n moment moet het snel gaan. Websites die traag werken op mobiele apparaten worden zwaar afgestraft door Google, omdat ze niet bijdragen tot een goede user experience. Een ‘responsive design’, of een websiteontwerp dat zich compatibel aanpast aan alle apparaten, is al een eerste stap naar succes.

 

2.         Content is king!

‘Content is king’ kan je wel dé lijfspreuk van Google noemen. De combinatie snelheid en gebruikerservaring is goud waard voor de ranking van jouw website. SEO (Search Engine Optimization) is een factor waar Google enorm mee rekening houdt. Hou natuurlijk wel in het achterhoofd dat je als bedrijf altijd content moet maken voor je lezer, en niet voor Google. Vroeger kon je Google nog misleiden door zwaar in te zetten op allerlei zoekwoorden (keywords), maar die tijden zijn voorbij. Zoekrobots zijn slimmer en door goede content, kan je je onderscheiden van andere websites. Enkele SEO plug-ins die je hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld YOAST SEO of SEO Smart Links.

3.         Kies voor een snelle server

Kies de hosting voor je website met zorg. Een goede keuze voor de beste webserver, is de start van alle snelheid. De hoogste snelheid bereik je met webservers zoals NGINX of Litespeed. Kijk vooral wat het best compatibel is voor jouw webpagina. Voor kleine websites werkt bijvoorbeeld een goedkope shared hosting best prima. Grote websites gebruiken dan weer uiteraard een high-end oplossing. Zorg ten slotte voor een uitstekende SSD schijf en kies voor een ‘managed VPS’ als je meer capaciteit nodig hebt.

4.         Meet deze 4 pijlers om de snelheid van je site te testen

Aan de hand van welke factoren meet Google de snelheid van je site? We zetten alvast 4 factoren voor jou op een rijtje.

  • De laadtijd van je pagina : de tijd die de website nodig heeft om volledig zichtbaar te worden. Het is de tijd die al je webpagina’s nodig hebben om te laden op je scherm.
  • ‘Time to first byte’: dit is de tijd die de server nodig heeft om de 1ste stukken code naar je pagina door te sturen. Het is de geladen tijd dat zich afspeelt, voor een gebruiker een eerste respons ziet van de website.
  • Paginagrootte: de som van alle bytes die worden gedownload voor je webpagina volledig zichtbaar is.
  • Totaal afbeeldingen: de optelsom van de bytes van alle afbeeldingen die op je website staat.

5.         Gebruik Google PageSpeed Insights om je snelheid te testen

Google PageSpeed Insights laat je toe om de website snelheid van je site te testen. Wat kan er beter? Steek de URL van je website in de tool en je bent vertrokken!

6.         Je codes CSS, HTML en Javascript moeten op punt staan

Hou je resources in het oog! Het is belangrijk om eerst de content boven de vouw te laden en pas daarna de CSS en Javascript. Zorg er tenslotte voor dat je Javascript, CSS en HTML geminimaliseerd zijn. Hoe je je resources verkleint, lees je hier.

7.         Gebruik browser caching

Browser caching zorgt ervoor dat bepaalde type bestanden die bij je website horen, (zoals .css, .js, afbeeldingen) worden opgeslagen in de browser van je bezoeker (Bron: Daan Online). Je voorkomt zo eigenlijk dat de gebruiker dezelfde informatie moet herhalen en verhinder je dat de webserver telkens dezelfde repetitieve processen moet uitvoeren.

8.         Safety first

Een veilige SSL-verbinding (https://) krijgt een streepje voor in de zoekresultaten van Google. In 2016 kondigde Google op haar security blog van Google aan dat websites met een onbeveiligde verbinding (http://) een markering krijgen in de zoekresultaten van Google Chrome.

9.         Optimaliseren en comprimeren van afbeeldingen

Afbeeldingen van je website niet gecomprimeerd? Dan scoor je lager in Google. Het comprimeren van afbeeldingen is belangrijk om de laadtijd van je website te versnellen. Grote foto’s op een website laden enorm traag. Kleinere afbeeldingen nemen bovendien minder ruimte in op je webpagina. Kies tot slot voor .jpeg bestanden en comprimeer simpel je afbeeldingen via bijvoorbeeld Photoshop.

10.      Last but not least: bespreek de website snelheid samen met een expert

Wil je samen zitten met een expert? Heb je eerder advies en hulp nodig hoe jouw website te versnellen? Beeld-Taal helpt jou om de snelheid van je website te versnellen. Neem contact met ons op om te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.